Dit is waarom er in de zomervakantie meer cyberincidenten plaatsvinden

De zomervakantie komt er straks aan en terwijl velen van ons genieten van welverdiende rust, zijn cybercriminelen actiever dan ooit. Dit seizoen brengt specifieke cybersecurity-risico’s met zich mee voor het MKB. In deze blogpost bespreken we enkele cruciale aspecten waar je als MKB-ondernemer op moet letten om de beveiliging van je bedrijf te waarborgen tijdens de vakantieperiode. 

We hebben ook een praktische gids gemaakt met een checklist van tien punten die jij voor de zomer geregeld moet hebben. 

Wat verstaan we onder ‘vakantieperiode’?De term ‘vakantieperiode’ refereert aan periodes waarin mensen typisch vrij nemen, zoals tijdens Kerst, Oud en Nieuw, Pasen en de Mei- en Zomervakantie. Deze periodes staan vast waardoor er handig op te anticiperen is. Het zijn ook periodes waarbij je als ondernemer juist de teugels wilt laten vieren.

Bewustzijn van vakantiegebonden risico’s
Tijdens de vakantie zijn veel bedrijven onderbezet, wat leidt tot verminderde beveiliging en activiteit. Dit maakt hen een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Het is belangrijk je bewust te zijn van deze risico’s en passende maatregelen te nemen. Overweeg ook een korte cybersecurity awareness training voor tijdelijk vakantiepersoneel, zodat ze alert blijven op veelvoorkomende bedreigingen zoals CEO-fraude. 

Phishing-aanvallen en social engineering tijdens vakantie
Phishing en social engineering blijven populaire tactieken voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Wees extra waakzaam voor verdachte e-mails, links en bijlagen. Cybercriminelen kunnen profiteren van vakantie gerelateerde thema’s, zoals valse boekingsbevestigingen van Booking.com of urgente verzoeken van ‘de directie’ die op vakantie zijn, om nu geld over te maken naar deze “partner”.

Beveiliging van externe toegang
Met werknemers die vanuit verschillende locaties werken, is het cruciaal om externe toegang tot bedrijfssystemen veilig te stellen. Implementeer tweefactorauthenticatie, moedig het gebruik van VPN’s aan, en zorg ervoor dat sterke wachtwoorden worden gebruikt. Heb je end-point beveiliging helemaal op orde? Vergeet niet het tijdelijke personeel hierin mee te nemen; zij zijn vaak onbekend met je systemen en daardoor kwetsbaarder. 

Bescherming van bedrijfsgegevens
Het regelmatig back-uppen van bedrijfsgegevens is cruciaal, vooral tijdens de vakantieperiode. Overweeg externe opslagoplossingen en versleuteling om te garanderen dat je gegevens veilig zijn, zelfs bij een incident. Ransomware-aanvallen kunnen toenemen omdat cybercriminelen weten dat beveiligingsmaatregelen mogelijk zijn versoepeld. 

Verloren of gestolen apparaten op vakantie
Het risico van verlies of diefstal van bedrijfsapparaten neemt toe tijdens de vakantie. Zorg ervoor dat alle apparaten sterke wachtwoorden hebben, versleuteld zijn, en dat er mogelijkheden zijn om op afstand gegevens te wissen. Je wilt niet dat een zakelijke laptop met gevoelige informatie in verkeerde handen valt. 

Veiligheidsbewustzijn onder personeel
Bewustzijn is de sleutel tot het versterken van de cybersecurity van je MKB-bedrijf. Train alle medewerkers, inclusief tijdelijk en seizoensgebonden personeel, in cybersecurity bewustzijn. Regelmatige herhaling van training en educatie is essentieel. Bij tien security noemen we dit “The Human Firewall.” We bieden diverse tools zoals bijvoorbeeld een game, die jouw organisatie kunnen helpen met het trainen van je medewerkers. 

Door deze risico’s serieus te nemen en de juiste maatregelen te implementeren, kun je de beveiliging van je bedrijf versterken en met een gerust hart genieten van de zomervakantie. Blijf alert, train je personeel, en zet de genoemde beveiligingsmaatregelen in werking om je bedrijf veilig te houden. Met tien security aan je zijde ben je altijd een stap voor op cybercriminelen, ook tijdens de vakantie.

Veilig ondernemen, zonder gedoe!
Wij beschermen 24/7 jouw laptops, desktops, tablets en mobiele telefoons en zorgen dat er geen problemen ontstaan. Aan jouw de keuze of je alleen computers wilt beveiligen of ook alle tablets en smartphones in je bedrijf. Ook je e-mail en data backuppen? Geen probleem. Wij beveiligen jouw onderneming 24/7 maximaal. Wil je meer weten? Plan dan gelijk een 5 minuten kennismaking in met Rik.

 

Waarom kiezen voor onze cyberbeveiliging?

  • Duidelijkheid door transparantie en eenvoud, Voor ondernemers, Door ondernemers! 
  • Kies zelf voor welke apparaten. Laptops, Tablets en Smartphones.
  • 24/7 managed cyberbeveiliging van jouw bedrijf: Hackers slapen immers niet!  
  • Cyberbeveiligingspecialist: Snelle reactie met het juiste advies en oplossingen! 
  • Eenvoudig upgraden: Upgrade moeiteloos naar nog meer beveiliging! 
  • Altijd paraat, thuis, onderweg, op kantoor of op vakantie: Altijd beschermt tegen dreiging

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook