Gaan hackers ook op vakantie?

Veilig ondernemen: Bescherm jouw bedrijf digitaal voor een veilige zomer

Door Rik Schoonis

De zomer komt eraan, en dat betekent voor veel van ons een welverdiende vakantie. Maar ik wil vandaag even jouw aandacht vragen voor iets wat vaak over het hoofd wordt gezien: de digitale veiligheid van jouw bedrijf tijdens de vakantieperiode.

Laat ik duidelijk zijn: dit is geen onderwerp om lichtzinnig over te denken. Juist in deze tijd, waarin we allemaal wat meer ontspannen en misschien minder waakzaam zijn, zijn onze digitale systemen en gegevens kwetsbaar. In mijn ervaring zie ik vaak dat bedrijven hun aandacht verleggen naar andere zaken wanneer ze zich voorbereiden op vakantie. Maar dit is precies de periode waarin cybercriminelen hun slag kunnen slaan.

Ik herken het hectische scenario waarin we op het laatste moment nog snel instructies uitdelen, taken afronden, en zelfs op weg naar de luchthaven nog dingen regelen. Denk aan het tijdelijk overdragen van de financiële administratie en verantwoordelijkheid aan een collega die er normaal niet veel mee te maken heeft. In die haast kunnen we cruciale details missen, wat grote risico’s voor onze digitale veiligheid met zich meebrengt

Daarom is het zo belangrijk om nu even stil te staan en goed na te denken over de risico’s die zich tijdens de vakantieperiode kunnen voordoen. Essentiële updates moeten tijdig worden geïnstalleerd, en het overdragen van verantwoordelijkheden moet zorgvuldig gebeuren. Als we hierin slordig zijn, creëren we een kwetsbare situatie die cybercriminelen maar al te graag willen uitbuiten.

Laat me jou twee praktische tips geven die vaak snel kunnen worden toegepast om een bedrijf veilig te houden tijdens wisselende afwezigheid:

1. Maak gebruik van een tijdelijk vakantie e-mailadres

Maak een apart e-mailadres aan voor jouw vakantieperiode dat je uitsluitend gebruikt voor interne communicatie. Houd dit e-mailadres onbekend bij externe partijen en zorg ervoor dat belangrijke zakelijke e-mails naar dit tijdelijke adres worden doorgestuurd. Zet e-mailfilters in om het tijdelijke e-mailadres te beschermen tegen ongewenste berichten en om ervoor te zorgen dat alleen relevante interne communicatie binnenkomt. Overweeg aansluitend om te investeren in  extra beveiliging die gebruik maakt van geavanceerde e-mailfiltering om inkomende en uitgaande e-mails te scannen op bedreigingen zoals phishing, malware en spam. Dit helpt jouw bedrijf te beschermen tegen schadelijke e-mails, vooral als je afwezig bent.

2. Zorg voor extra verificatie met een validatie-telefoonnummer en codewoord

Een effectieve manier om jouw bedrijf veilig te houden is door een extra validatie-telefoonnummer te gebruiken dat uitsluitend wordt ingezet voor urgente transacties en belangrijke communicatie tijdens jouw afwezigheid. Dit nummer blijft vertrouwelijk en wordt alleen in noodgevallen gebruikt. Combineer dit met een offline codewoord of bevestigings-woord dat je deelt met vertrouwde collega’s en partners. Dit biedt een extra laag beveiliging bij dringende transacties.

Daarnaast is het verstandig om mobiele telefoons of tablets te beschermen door te investeren in mobiele beveiligingssoftware met detectie- en reactiemogelijkheden. Dit stelt je in staat om snel te reageren op mogelijke bedreigingen en jouw apparaten te beveiligen tegen ongewenste toegang, waardoor je gemoedsrust heeft tijdens jouw vakantie.

MKB Ondernemers erkennen belang van digitale veiligheid

Als MKB-ondernemer begrijp je steeds meer het belang van digitale veiligheid en het risico dat cyberdreigingen kunnen vormen. De cijfers uit een recent PwC-rapport laten zien dat 51% van de ondernemers vraagt om een gedegen aanpak tegen cyberrisico’s, vooral in de vakantieperiode. Maar liefst 70% van hen erkent de behoefte aan structurele verbeteringen in hun aanpak van cyberrisico’s. Dit benadrukt het belang van proactieve investeringen in continue beveiligingsvalidatie.

De cijfers tonen naar mijn mening dus aan, dat MKB-ondernemers zich steeds bewuster worden van cyberdreigingen. De helft vraagt immers om een gedegen aanpak van cyberrisico’s, vooral tijdens vakantieperiodes, terwijl meer dan twee derde behoefte heeft aan structurele verbeteringen. Dit onderstreept het belang van proactieve investeringen in digitale beveiliging. Het is positief dat we cybersecurity serieuzer nemen en bereid zijn hierin te investeren.

Dit sluit aan bij mijn ervaringen, waaruit blijkt dat ondernemers steeds meer begrijpen dat cybersecurity een cruciaal onderdeel is van succesvolle bedrijfsvoering. Dit toegenomen inzicht leidt tot een grotere bereidheid om serieus te investeren in digitale veiligheid, wat jouw bedrijf beschermt en de gemoedsrust van jou en jouw team, maar ook jouw ketenpartners bevordert. Deze trend laat zien dat we op de juiste weg zijn naar een meer beveiligde en stabiele toekomst voor onze bedrijven.

Dit is dus wat mij betreft het moment voor jouw organisatie om serieus na te denken over jouw aanpak van cyberrisico’s, vooral tijdens de zomer. Neem de tijd om een solide basis te leggen voor een duurzame verbetering van jouw proactieve benadering van groei en continuïteit. Door te investeren in cybersecurity, zorgen we niet alleen voor onze gemoedsrust tijdens de vakantie, maar ook voor de veiligheid van ons bedrijf, nu en in de toekomst.

Laten we deze zomer de veiligheid van ons bedrijf vooropstellen!

Rik Schoonis, Tien Security

Tien Security is jouw partner in digitale bescherming. Wij begrijpen dat de vakantieperiode een tijd is waarin jij en jouw team misschien wat meer ontspannen zijn en cyberdreigingen daarom extra gevaarlijk kunnen zijn. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij het beschermen van jouw bedrijf tegen digitale risico’s, zodat je met een gerust hart van jouw vakantie kunt genieten.

Ontdek de mogelijkheden voor een veilige zomer vandaag nog:

  • De Zomerchecklist: Download/ vul onze onze handige checklist (in) om jouw bedrijf deze zomer veilig te houden.

    Vul de checklist hier in

  • Adviesgesprek: Plan een vrijblijvend adviesgesprek om te ontdekken hoe wij jou kunnen ondersteunen in het verbeteren van jouw digitale beveiliging.

    Klik hier

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook