Onderzoeksrapport: Digitale paraatheid van CFO’s en de cybersecurity risico’s binnen het MKB

Bij tien security hebben we onlangs een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar digitale risico’s binnen het MKB, met een speciale focus op de rol van de CFO. We wilden beter begrijpen welke uitdagingen en behoeften CFO’s ervaren op het gebied van cybersecurity. Het resultaat is een rapport vol inzichten die we graag met jullie delen. De intentie van ons onderzoek naar het kwantificeren van digitale risico’s was helder: inzicht krijgen in de specifieke uitdagingen en behoeften waarmee CFO’s wordt geconfronteerd. Dit onderzoek is niet alleen waardevol voor het MKB, om organisaties beter te beschermen tegen digitale dreigingen, maar ook van groot belang voor tien security. Wij willen graag onze oprechte dank uitspreken aan alle CFO’s die hun inzichten en expertise hebben gedeeld in ons onderzoek naar het kwantificeren van digitale risico’s.

In deze blogpost zetten we de belangrijkste punten alvast voor je uit.

Belangrijke Bevindingen

Ons onderzoek heeft een aantal interessante inzichten opgeleverd over hoe CFO’s omgaan met digitale risico’s en cybersecurity. Hier zijn de belangrijkste punten:

  1. Risico-evaluatie:
    • Veel CFO’s zien digitale risico’s als gemiddeld, maar onderschatten vaak de mogelijke gevolgen.
    • Bewustzijn van echte bedreigingen en de financiële schade die ze kunnen veroorzaken is cruciaal.
  2. Inzichten verkrijgen:
    • De meeste bedrijven vertrouwen op hun interne en externe IT-teams voor cybersecurity, maar het toevoegen van cybersecurity expertise kan een vollediger beeld geven van de dreigingen.
    • 95% van de CFO’s geven aan dat ze moeite hebben met het bepalen van de kosten voor cybersecurity.
  3. Proactief handelen:
    • De focus ligt steeds meer op het aanpakken van toekomstige dreigingen. Men wilt meer dan alleen een melding van bekende problemen. MKB’s hebben behoefte aan betaalbare en makkelijk te implementeren oplossingen. Oplossingen zoals pro-actieve melding en reactie op bekende én onbekende dreigingen.
    • Het trainen van medewerkers is essentieel om hun bewustzijn en verantwoordelijkheid te vergroten.
  4. Uitbesteding van cyberbeveiliging:
    • 48% van de CFO’s kiest ervoor om cyberbeveiliging uit te besteden vanwege kostenbesparing.
    • Door samen te werken met cyberspecialisten krijgen bedrijven voordelen zoals continue monitoring en strategische focus.

Wat betekent dit voor de CFO?

Om digitale risico’s goed te beheren, moeten CFO’s een slimme aanpak volgen:

  • Kosten-effectiviteit: Zoek naar oplossingen die schaalbaar en betaalbaar zijn.
  • Externe expertise: Combineer interne kennis met externe inzichten voor een robuust risicomanagement.
  • Proactieve bescherming: Investeer in maatregelen die toekomstige dreigingen aanpakken en train je medewerkers.
  • Partnerselectie: Kies een cyberbeveiliging-partner op basis van reputatie, ervaring en hun vermogen om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.

Maximaal beschermd, minimale risico’s, optimaal rendement

Ons onderzoek laat zien dat MKB-bedrijven een sterkere focus moeten leggen op cyberbeveiliging. Door interne en externe expertise te combineren en te investeren in betaalbare en schaalbare oplossingen, kunnen CFO’s de digitale weerbaarheid en continuïteit van hun organisaties verbeteren.

Samenwerken aan een veilige toekomst

Bij tien security blijven we ons inzetten om mkb-bedrijven te helpen met betaalbare en betrouwbare cyberbeveiligings-diensten. We stemmen onze initiatieven af op de behoeften van de markt, zodat digitale veiligheid voor iedereen bereikbaar en betrouwbaar is.

De conclusies en inzichten uit ons onderzoek sluiten nauw aan bij wat tien security reeds in gang heeft gezet. We waarderen het niet alleen om deze inzichten te delen, maar ook om te zien dat onze bestaande initiatieven in lijn liggen met de behoeften van de markt. Dit bevestigt de waarde van onze inspanningen en motiveert ons om verder te gaan met de ontwikkeling en optimalisatie van onze missie en visie, zodat deze nog beter aansluiten bij de verwachtingen van het MKB.

Wil je meer weten of heb je ondersteuning nodig? Bezoek dan onze website of neem contact met ons op.

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook