Zo krijg je zeker een tien! Security Operations Center as a Service.

Grote bedrijven, grote gevaren, grote afhankelijkheid van de infrastructuur. Daarom zal je bij de enterprises van deze wereld een SOC vinden. Een Security Operations Center, wat in een bedrijf opereert als het hart van haar cybersecurity. Maar als kleinere speler is dat vrijwel onmogelijk. Als je jouw gehele cybersecurity uitbesteedt aan een partij zoals tien security zal de term SOC ook genoemd worden. Alleen bieden wij dit aan als een dienst. Een Security Operations Center as a Service (SOCaaS).

Waarom een SOC?

Dit is een groeiende trend in de wereld van cyberbeveiliging. Nu steeds meer bedrijven overgaan op de cloud en volledig vertrouwen op digitale diensten, is de behoefte aan effectieve beveiligingsmaatregelen steeds belangrijker geworden. Een SOCaaS biedt bedrijven een kosteneffectieve en schaalbare manier om hun systemen en gegevens te beschermen. Dit betekent dat kleine en middelgrote organisaties kunnen profiteren van alle voordelen van een intern SOC, zoals gebruikelijk bij grote organisaties. Zonder de kosten van een dergelijke operatie op locatie en zonder alle uitdagingen van het vinden en behouden van mensen met de nodige vaardigheden.

De term SOCaaS rolt alleen nog niet zo lekker. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een MASOC. Managed Security Operation Center.

De oplossing, een Security Operations Center as a Service.

Een SOCaaS omvat doorgaans een team van ervaren beveiligingsprofessionals die 24/7 het netwerk en de systemen van een bedrijf monitoren en analyseren. Ze gebruiken een verscheidenheid aan tools en technieken om potentiële beveiligingsrisico’s in realtime te detecteren en erop te reageren. Dit kan onder meer inbraakdetectie, kwetsbaarheidsbeheer en incident respons omvatten.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een SOCaaS is dat bedrijven hun beveiligingsactiviteiten kunnen uitbesteden aan deskundigen. Die kunnen een een hoger beschermingsniveau bieden dan de meeste interne teams. Dit kan met name nuttig zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen. Je beschikt namelijk niet altijd over de middelen of expertise om een effectief intern team op te bouwen en te onderhouden. We zien dan ook dat een SOCaaS een perfecte toevoeging is op je Managed Cloud Provider. Een extra paar ogen.

In het licht van een steeds uitdagender en sneller veranderende digitale wereld is er een groeiende vraag naar SOCaaS. Dit omdat de meeste organisaties de waarde inzien van deze voordelen;

 • Ononderbroken en uitgebreide gecentraliseerde bewaking en analyse van bedrijfssystemen op verdachte activiteiten tegen vaste en voorspelbare maandelijkse/jaarlijkse kosten.
 • Verbeterde responstijden en -praktijken bij incidenten.
 • Snellere detectie van beveiligingsgebeurtenissen en indamming van bedreigingen.
 • Oplossing van alle waarschuwingen om maximale waarde uit de bestaande systemen te halen.
 • Lagere kosten en minder impact op het bedrijf van beveiligingsincidenten.

Een ander voordeel van een SOCaaS is dat het kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van een onderneming. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van het netwerk kan een SOCaaS-aanbieder zijn diensten op maat maken om het juiste beschermingsniveau te bieden. Dit kan bedrijven helpen geld te besparen door alleen te betalen voor de diensten die ze daadwerkelijk nodig hebben.

Een SOCaaS biedt niet alleen permanente beveiligingsbewaking en respons. Het kan bedrijven ook helpen bij de naleving van de voorschriften. Veel sectoren hebben specifieke beveiligingsvoorschriften waaraan bedrijven zich moeten houden. Een SOCaaS kan ervoor zorgen dat een bedrijf aan deze voorschriften blijft voldoen.

De redenen om een SOCaaS te gebruiken

In wezen is een SOCaaS een waardevol element voor bedrijven die hun systemen en gegevens willen beschermen tegen cybercrime. Door hun beveiligingsactiviteiten uit te besteden aan deskundigen kunnen bedrijven zich richten op hun kernactiviteiten en toch een hoog beveiligingsniveau handhaven. Kuppingercole heeft recentelijk een rapport geschreven over de toekomst van dit soort cybersecuritydiensten voor het MKB.

Highlights rapport van Kuppingercole:

 • Dit rapport heeft betrekking op de Security Operation Center as a Service (SOCaaS) markt die zich blijft ontwikkelen als antwoord op de vraag naar security monitoring en analyse.
 • SOCaaS is een soort beheerde beveiligingsdienst in de cloud, gebouwd op een multi-tenant Software-as-a-Service-platform, die verder gaat dan de traditionele beheerde beveiligingsdiensten.
 • SOCaaS omvat een team van analisten om elke waarschuwing op te lossen. Compromisindicatoren en aanvallen te analyseren en direct erop te reageren. Terwijl de beveiliging voortdurend wordt verbeterd.
 • De belangrijkste toepassingen zijn als vervanging van het SOC en als uitbreiding van interne beveiligingsteams en SOC-teams.
 • De SOCaaS-markt wordt gedreven door de noodzaak om de overvloed aan beveiligingswaarschuwingen aan te pakken. De wens om meer waarde te halen uit bestaande investeringen en de doelstelling van voortdurende verbetering.
 • Groeidrijvers zijn onder meer toegenomen bedreigingen, wettelijke vereisten voor 24×7 monitoring, toenemende aandacht voor de reactie op bedreigingen, de kosten van on-prem SOC’s en tekorten aan vaardigheden.
 • Het toegenomen aanvalsoppervlak als gevolg van de toename van werken op afstand en digitale transformatie is een andere drijvende kracht achter de groei van de SOCaaS-markt.
 • De SOCaaS-markt zal naar verwachting blijven groeien en volwassen worden omdat bedrijven hun cyberbeveiliging willen versterken. Die de aanwervingskosten laag willen houden en waarde willen halen uit bestaande beveiligingsinvesteringen.
 • Automatisering ondersteund door Machine Learning en andere vormen van AI zal waarschijnlijk toenemen en versterken. Maar een menselijk analistenteam zal een belangrijk element van het SOCaaS-aanbod blijven.
 • Het bieden van bruikbare inzichten op maat en risicoanalyse en -beheer zijn andere belangrijke gebieden waarin SOCaaS-aanbieders waarschijnlijk zullen investeren als potentiële differentiators.

Wil je meer weten over de diensten die wij aanbieden op dit gebied? Neem dan contact met ons op!

Curtis Partoredjo, Sales Manager

Vragen? Neem gelijk contact met ons op.
Bel mij of plan een gratis advies gesprek in.

+31617718442

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook