Test je organisatie! Wie klikt er op de foute mail… Het belang van de “De phishing mail test”. 

De mens is de zwakste schakel in je cybersecurity. Je bent één klik verwijderd van een cybersecurityprobleem. Dat is de realiteit. Nu begint de security awareness steeds meer te landen bij mensen gezien er in het nieuws vaker gesproken wordt over cybercrime. Maar in deze berichten liegen de cijfers er niet om. ZZP’ers, MKB’ers, corporates, ze trappen er allemaal in. Ransomware is aan de orde van de dag. En het begint vrijwel altijd met een klik op een verkeerd mailtje. Gelukkig is daar wat tegen te doen. 

Impact phishing mails in cijfers

De dreiging van phishing aanvallen en de bredere uitdagingen op het gebied van cybersecurity worden treffend geïllustreerd door recente statistieken. Volgens recente gegevens uit 2023, zoals gerapporteerd in Techopedia, blijkt dat ransomware-aanvallen aanzienlijk zijn toegenomen, met een duizelingwekkende 67% stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Deze aanvallen hebben alleen al in 2022 wereldwijd geleid tot een schadebedrag van maar liefst $4,54 miljoen. Deze cijfers wijzen op de groeiende impact van cyberaanvallen en benadrukken de dringende noodzaak voor organisaties om hun beveiligingsstrategieën aan te scherpen. Het uitvoeren van phishing mail tests wordt steeds urgenter, aangezien deze cijfers aantonen hoe wijdverbreid en kostbaar de gevolgen van dergelijke aanvallen kunnen zijn. Het implementeren van phishing mail tests in je organisatie is dus niet langer een optie, maar eerder een essentiële stap om jezelf te beschermen tegen deze groeiende dreiging. 

Security awareness creëren 

Een van de belangrijkste redenen om phishing mail tests in je organisatie uit te voeren, is het creëren van bewustzijn bij je medewerkers. Phishing aanvallen zijn vaak gebaseerd op het misleiden van mensen door zich voor te doen als legitieme entiteiten, zoals banken, overheidsinstellingen of zelfs interne afdelingen binnen je organisatie. Door regelmatig gesimuleerde phishing aanvallen uit te voeren, kun je je medewerkers trainen om verdachte e-mails te herkennen, dubbel te controleren voordat ze gevoelige informatie verstrekken en alert te blijven op potentieel gevaarlijke situaties. 

Een Q1 2022 rapport gepubliceerd door Check Point Research onthulde een lijst van de topmerken gerangschikt naar hun algehele verschijning in merk phishing pogingen. 

  • LinkedIn (met betrekking tot 52% van alle phishing aanvallen wereldwijd)
  • DHL (14%) 
  • Google (7%) 
  • Microsoft (6%) 
  • FedEx (6%) 
  • WhatsApp (4%)
  • Amazon (2%) 
  • Maersk (1%) 
  • AliExpress (0,8%) 
  • Apple (0,8%) 

De zwakste schakel 

Ondanks geavanceerde beveiligingssystemen blijft de menselijke factor de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Medewerkers kunnen per ongeluk op schadelijke links klikken, inloggegevens vrijgeven of gevoelige informatie delen zonder zich bewust te zijn van de gevolgen. Phishing mail tests helpen niet alleen bij het identificeren van zwakke punten, maar stellen je ook in staat om gerichte training en educatie te bieden om deze zwakke punten aan te pakken. 

Realistische evaluatie van beveiligingsmaatregelen 
Het uitvoeren van phishing mail tests biedt je organisatie de mogelijkheid om de effectiviteit van je huidige beveiligingsmaatregelen realistisch te evalueren. Als medewerkers herhaaldelijk vallen voor de gesimuleerde phishing aanvallen, kan dit aangeven dat er lacunes zijn in je beveiligingsinfrastructuur. Dit stelt je in staat om proactief te reageren en aanvullende maatregelen te implementeren om je bescherming te versterken. 

Risicovermindering en kostenbesparing 
Het voorkomen van een enkele succesvolle phishing aanval kan aanzienlijke financiële schade en reputatieverlies voorkomen. Door regelmatig phishing mail tests uit te voeren, minimaliseer je het risico op succesvolle aanvallen en verminder je de potentiële kosten die gepaard gaan met gegevensinbreuken, datalekken en hersteloperaties. 

To click or not to click, de phishing mail test

In een tijdperk waarin cybercriminelen voortdurend op zoek zijn naar nieuwe manieren om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie, is het uitvoeren van phishing mail tests in je organisatie niet langer een optionele maatregel. Het is een kritische stap om bewustzijn te vergroten, de zwakke schakels in je beveiligingsketen aan te pakken en je organisatie te beschermen tegen de steeds groter wordende dreiging van phishing aanvallen. Door te investeren in deze proactieve benadering toon je niet alleen betrokkenheid bij de beveiliging van je bedrijf, maar bescherm je ook je medewerkers, klanten en bedrijfsreputatie in de digitale wereld.

Phishing mail test

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook