Welke cybersecurity test heb ik nodig?

Is jouw organisatie bewust van de cybersecurity dreiging en de manieren om zich te beschermen? Wie is er verantwoordelijk voor de beveiliging van de gegevens en systemen van het bedrijf? Cybersecurity bedreigingen ontwikkelen zich voortdurend, dus bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun systemen up-to-date en veilig zijn. Er zijn verschillende soorten cybersecurity tests beschikbaar om inzichtelijk te krijgen wat de status is. In deze blogpost en met onze tool kan je de test kiezen die het meest geschikt is voor de behoeften van jouw bedrijf.

Testen is een belangrijk onderdeel van de bescherming van de gegevens en de reputatie van jouw bedrijf, zorg ervoor dat je het serieus neemt. Als namelijk het testen van cybersecurity is verwaarloosd, brengt dat het hele bedrijf in gevaar.

Wat zijn de meest voorkomende soorten cyber aanvallen waarmee bedrijven te maken krijgen?

Phishing-aanvallen kunnen worden voorkomen door sterke authenticatiemaatregelen te gebruiken en werknemers te trainen in het herkennen van phishing-e-mails. Malware- en ransomware-aanvallen kunnen worden voorkomen door robuuste anti-malware- en anti-virusoplossingen te gebruiken en systemen up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingspatches. Bedrijven zouden ook moeten overwegen een oplossing voor gegevensback-up te implementeren ter bescherming tegen gegevensverlies in het geval van een aanval. Een uitgebreid cybersecurity plan met beleid en procedures voor de aanpak van verschillende soorten bedreigingen is essentieel voor de bescherming van bedrijven tegen cyberaanvallen.

Wat zijn de verschillen tussen een vulnerability scan en een penetratie test?

Kwetsbaarheidsscans (vulnerability scans) zijn een geautomatiseerd hulpmiddel dat scant op bekende kwetsbaarheden in jouw systemen en toepassingen. Ze zijn doorgaans minder duur en kunnen vaker worden uitgevoerd dan ethical hacking tests.

Ethical hacking tests, ook bekend als penetratietest of pen test, zijn een gesimuleerde cyberaanval uitgevoerd door beveiligingsprofessionals om kwetsbaarheden in jouw systemen en toepassingen op te sporen. Ze kunnen een uitgebreidere dekking van de systemen en toepassingen bieden, maar de uitvoering ervan kan meer tijd en middelen vergen.

Kwetsbaarheidsscans zijn doorgaans minder duur dan penetratietests, maar beide kunnen je helpen zwakke plekken in jouw cybersecurity op te sporen, zodat je maatregelen kunt nemen om deze te beperken voordat aanvallers er misbruik van maken.

Penetratie tests kunnen je systemen en toepassingen vollediger dekken dan kwetsbaarheidsscans, maar de uitvoering ervan kan meer tijd en middelen vergen.

Wat is de beste manier om te controleren op mogelijke incidenten?

Een uitgebreid test- en monitoringplan voor cyberbeveiliging is de beste manier om potentiële incidenten op te sporen. Er zijn verschillende tests die kunnen worden gebruikt om potentiële incidenten op te sporen, waaronder kwetsbaarheidsscans, penetratietests en social engineering-simulaties.

Het is belangrijk om jouw systemen en netwerken regelmatig te testen en te bewaken om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn en vrij van kwetsbaarheden. Als je vermoedt dat zich een incident heeft voorgedaan, is het belangrijk om dit onmiddellijk te onderzoeken en passende maatregelen te nemen om de situatie te beperken.

Hoe moet je reageren op incidenten?

De verantwoordelijken moeten een plan hebben om op incidenten te reageren. Dit omvat inzicht in de cybersecurity risico’s en weten hoe te reageren als zich een incident voordoet. Werknemers moeten worden getraind in het reageren op incidenten, inclusief de te volgen procedures als er iets misgaat. Hiervoor gebruiken we Security Awareness Trainingen.

Communicatie tussen bedrijfseigenaren en werknemers is belangrijk voor een effectieve response planning en uitvoering. Regelmatige herziening van het incident response plan is essentieel om het actueel en effectief te houden.

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook