Wist je dat AI al lang een belangrijke rol speelt in cybersecurity? 

Artificial Intelligence Technology Cybersecurity

Het lijkt wel of AI LinkedIn al heeft overgenomen. 80% van de berichten gaan over ChatGPT, Midjourney en alle AI-oplossingen schieten als paddenstoelen uit de grond. OpenAI is de bekendste en toonaangevende organisatie die bekend staat om de grootste baanbrekende ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT. Zeker nu met alle nieuwe toepassingen als Plugin-ins en zoeken in PDF’s. Maar wist je dat AI ook een belangrijke rol speelt in cybersecurity? 

Cybersecurity en Artificial Intelligence

Cybersecurity is een belangrijk gebied waar kunstmatige intelligentie al een tijd een revolutie teweeg brengt. Vrijwel alle tooling die wij gebruiken in onze diensten zijn gelinkt aan Machine Learning en werken zo als AI in de strijd in het vinden, insluiten en afbreken van cyberthreats. Maar hackers gebruiken het nu ook steeds meer. Zoals in deze blogpost beschreven wordt hoe makkelijk je ChatGPT scriptjes kan laten schrijven om te hacken. Door de al bekende toename van cyberaanvallen en geavanceerde hackers die gebruik maken van AI, wordt het steeds moeilijker voor bedrijven en organisaties om hun systemen te beschermen tegen aanvallen. Gelukkig kan AI een belangrijke rol spelen in de verdediging. 

Een van de belangrijkste voordelen van AI in cybersecurity is dat het zorgt voor snellere en nauwkeurigere detectie van bedreigingen. In plaats van te vertrouwen op menselijke analisten om handmatig gegevens door te spitten en bedreigingen te identificeren, kunnen AI-systemen snel patronen identificeren die kunnen wijzen op een aanval. Dit betekent dat cybersecurity professionals sneller kunnen reageren op bedreigingen en mogelijk een inbreuk kunnen voorkomen voordat deze plaatsvindt. 

De beste hulp in de strijd tegen hackers

Een ander voordeel van AI in cybersecurity is dat het kan helpen bij het verminderen van valse positieven. Traditionele cybersecurity-systemen genereren vaak een hoog aantal valse alarmen, wat overweldigend kan zijn voor analisten om door te spitten. Door machine learning-algoritmen te gebruiken om gegevens te analyseren en patronen te identificeren, kunnen cybersecurity-systemen het aantal valse positieven verminderen, waardoor het voor analisten gemakkelijker wordt om zich te concentreren op echte bedreigingen. 

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat AI in cybersecurity geen wondermiddel is. Hoewel deze technologieën zeker kunnen helpen bij het verbeteren van cybersecurity, zijn ze (nog) niet feilloos. Cybercriminelen evolueren constant hun tactieken en strategieën, wat betekent dat AI-systemen voortdurend moeten worden bijgewerkt en verbeterd om voorop te blijven lopen. Wat natuurlijk de eeuwige strijd is in de oorlog tegen kwaadaardige hackers. Daarnaast is er altijd het risico dat AI zelf ook door cybercriminelen wordt gebruikt, wat een nieuwe set beveiligingsrisico’s kan creëren. 

Het is belangrijk om op te merken dat kunstmatige intelligentie niet de enige oplossing is voor cybersecurity-problemen. Het is slechts een van de vele hulpmiddelen die kan worden gebruikt om bedreigingen te detecteren en te voorkomen. Het is ook belangrijk om te blijven investeren in andere cybersecurity-technologieën en -praktijken, zoals encryptie, firewalls en het trainen van medewerkers in beveiligingsbewustzijn. 

AI speelt een belangrijke rol in het verbeteren van cybersecurity door het ontwikkelen van geavanceerde machine learning-modellen en andere technologieën. Door deze technologieën te combineren met andere cybersecurity-praktijken, kunnen we een betere bescherming bieden tegen cyberaanvallen en onze systemen veilig houden. 

We zullen de komende periode wat specifieker in gaan op de AI tooling die wij gebruiken of die er ontwikkeld worden op het gebied van cybersecurity. 

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook