De “onzichtbare dreiging” van mobiele apparaten

In een recent artikel van Kassa werd een belangrijke waarschuwing gedeeld: populaire apps zoals nepversies van WhatsApp en Spotify waren besmet met de gevaarlijke Necro-malware. Dit incident onderstreept dat zelfs de meest gebruikte apps niet altijd veilig zijn, en het roept de vraag op: hoe goed is jouw onderneming beschermd tegen deze mobiele dreigingen?

Auteur: Rik Schoonis

Mobiele veiligheid cruciaal voor elke ondernemer

Smartphones zijn een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Het is zelfs zo dat het gebruik van mobiele apparaten binnen bedrijven enorm is toegenomen. Ze worden vaak zonder nadenken ingezet voor zowel persoonlijke als zakelijke doeleinden. Deze “commodity” status van de smartphone maakt dat we snel blinde vlekken creëren, vooral wanneer zo’n apparaat een dubbelrol vervult of verbonden is met bedrijfsnetwerken.

In 2023 toonde een studie van Statista aan dat meer dan 67% van de werkende professionals wereldwijd zakelijke e-mails en documenten opent op hun mobiele apparaten. Tegelijkertijd wees onderzoek van Check Point uit dat mobiele cyberaanvallen in 2023 met 22% zijn toegenomen vergeleken met het jaar ervoor. Deze cijfers maken duidelijk dat hoe meer we afhankelijk worden van onze smartphones, hoe groter de kans is dat deze apparaten een doelwit worden voor cybercriminelen.

De toename van mobiele hacks

Naast het incident met de Necro-malware, is het aantal mobiele aanvallen exponentieel gegroeid. Waar smartphones eerst vooral als communicatiemiddel werden gebruikt, zijn ze nu de spil voor het runnen van bedrijven. Denk aan het toegang krijgen tot bedrijfsnetwerken, klantgegevens, gevoelige e-mails en zelfs banktransacties. Dit maakt mobiele apparaten tot een aantrekkelijk doelwit voor cyberaanvallen.

Een onderzoek door Verizon in 2023 liet zien dat 85% van de bedrijven aangeeft dat mobiele apparaten een “kritisch onderdeel” zijn van hun infrastructuur. Tegelijkertijd gaf 60% aan dat ze geen uitgebreid beveiligingsbeleid hebben voor mobiele apparaten, wat ze extra kwetsbaar maakt voor hacks en malware zoals Necro.

Hoe gemakkelijk we onszelf blootstellen

Wat vaak wordt vergeten, is dat het gevaar vaak niet in de onbekende of dubieuze apps schuilt, maar juist in populaire apps waarvan we aannemen dat ze veilig zijn. Dit maakt de bedreiging extra zorgwekkend: gebruikers, en dus ook medewerkers, realiseren zich niet altijd dat zelfs apps in de officiële Google Play Store onveilig kunnen zijn. Wanneer een apparaat eenmaal is geïnfecteerd, kan dat leiden tot verlies van bedrijfsgevoelige informatie of ongeautoriseerde toegang tot netwerken.

Voor ondernemers brengt dit grote risico’s met zich mee. Een besmette smartphone kan niet alleen leiden tot vertragingen door achtergrondprocessen die het apparaat trager maken, maar ook gevoelige bedrijfsdata in gevaar brengen.

Waarom proactieve mobiele beveiliging essentieel is

Zeker voor ondernemers die werken met kleine teams of in een sector opereren waar toegang tot gevoelige data noodzakelijk is, is het cruciaal om een robuuste mobiele beveiligingsstrategie te hebben. Het gaat hierbij om meer dan alleen bewustzijn creëren; je moet je bedrijfsdata actief beschermen door te zorgen voor goede monitoring en beveiliging van alle gebruikte mobiele apparaten. Dit geldt zeker wanneer deze apparaten worden ingezet voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden.

De mobiel veilig dienst van tien security

Met de Mobiel Veilig Dienst van tien security ben je verzekerd van een effectieve en schaalbare oplossing die de mobiele apparaten binnen jouw organisatie proactief beschermt tegen dreigingen zoals malware, phishing en verdachte apps. Deze dienst is speciaal ontworpen voor ondernemers die willen voorkomen dat hun mobiele apparaten de zwakste schakel worden in hun beveiligingsketen.

Belangrijkste voordelen van de dienst:

  • Real-time monitoring en detectie van dreigingen.
  • Preventieve bescherming tegen o.a. phishing en malware.
  • Bescherming van zakelijke gegevens, zelfs bij persoonlijk gebruik van mobiele apparaten.
  • Toegangscontrole voor apparaten die verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk.

De Cyber Security Maand-aanbieding

Het gevaar van mobiele bedreigingen groeit, maar je kunt actie ondernemen om je onderneming te beschermen. Ter gelegenheid van de Cyber Security Maand biedt tien security een speciale aanbieding op de Mobiel Veilig Dienst. Dit is hét moment om je mobiele beveiliging te verbeteren en te profiteren van onze uitgebreide bescherming tegen moderne mobiele dreigingen.

“Laat je onderneming niet het volgende slachtoffer  worden van malware zoals Necro.”

Zorg ervoor dat jouw onderneming optimaal beschermd is met onze Mobiel Veilig Dienst. Met innovatieve oplossingen gericht op gebruikersbeveiliging helpen wij je de risico’s van mobiele bedreigingen te minimaliseren.Vraag direct de aanbieding aan die aansluit op jouw onderneming en profiteer van onze exclusieve Cyber Security Maand actie! Ga naar onze actiepagina en ontdek hoe wij jouw bedrijf veilig kunnen houden.

Deel dit met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook