Wat is een Web Application Firewall?

Een web application firewall (WAF) is een securitytool dat wordt gebruikt om webapplicaties te beschermen tegen verschillende soorten cyberaanvallen. Een WAF kan worden ingezet op locatie, als een cloud-gebaseerde dienst, of als een hybride oplossing. In deze post richten we ons op WAF as a Service (WAAS), een cloud-gebaseerde oplossing die bescherming biedt aan webapplicaties zonder dat er hardware of software op locatie nodig is.

Het bijzondere van een Web Application Firewall is dat het, in tegenstelling tot een normale firewall, niet op netwerk- en protocolniveau actief is, maar de data rechtstreeks op het applicatieniveau analyseert, filtert en daarna ook blokkeert. Een Web Application Firewall is onderdeel van je cybersecurity aanpak en biedt bescherming tegen bepaalde cybercrime aanvallen, waaronder cross-site vervalsing en SQL-injectie. Het vormt een beschermende muur tussen je webapplicatie en het internet. Users die de webapplicatie willen bereiken, moeten eerst door die firewall heen.

Bij het analyseren van data houdt de Web Application Firewall zich aan vooropgestelde regels. Die worden gebruikt om schadelijk verkeer uit te filteren. Dit beleid wordt voortdurend bijgewerkt om te reageren op verschillende vormen van cyberaanvallen. In principe zijn er blacklist en whitelist Web Application Firewalls In de praktijk volgen veel WAF’s een hybride aanpak van blacklist en whitelist voor optimale beveiligingsprestaties.

web application firewall

Web Application Firewall as a Service

WAF as a Service biedt veel voordelen ten opzichte van de on-premise oplossingen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het schaalbaarder en flexibeler is. Met een cloud-based WAF kunt u het beschermingsniveau eenvoudig aanpassen aan uw behoeften, zonder te hoeven investeren in extra hardware of software. Dit betekent dat u uw webapplicaties kunt beschermen zonder hoge aanloopkosten of complexe implementatieprocessen.

Een ander voordeel van WAF as a service is dat het betrouwbaarder en veerkrachtiger is. Met een cloudgebaseerde oplossing worden uw webapplicaties beschermd door meerdere beveiligingslagen, waaronder firewalls, inbraakdetectie- en preventiesystemen en andere beveiligingstools. Dit zorgt ervoor dat uw webapplicaties altijd beschermd zijn, zelfs als één beveiligingslaag faalt.

Voordelen van WAF as a Service

Naast schaalbaarheid en betrouwbaarheid biedt WAF as a Service ook andere voordelen, zoals:

  • Eenvoudige configuratie en beheer: Met een cloud-based WAF kunt u eenvoudig de beveiligingsinstellingen voor uw webapplicaties configureren en beheren, zonder dat u gespecialiseerde technische kennis nodig heeft.
  • Realtime bescherming: Een cloudgebaseerde WAF biedt realtime bescherming, zodat u aanvallen kunt detecteren en voorkomen terwijl ze plaatsvinden.
  • Uitgebreide dekking: Een WAF als dienst kan uw webapplicaties beschermen tegen een breed scala aan bedreigingen, waaronder SQL-injectieaanvallen, cross-site scripting-aanvallen en andere veelvoorkomende soorten cyberaanvallen.
  • Over het geheel genomen is WAF as a service een kosteneffectieve en flexibele oplossing voor de bescherming van uw webapplicaties. Het biedt schaalbare, betrouwbare en uitgebreide bescherming, zodat u uw webapplicaties kunt beschermen tegen cyberaanvallen.

Wil je meer weten over de diensten die wij aanbieden op dit gebied? Neem dan contact met ons op!

Deel dit met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook