Check je NIS2 status

De NIS2, wat moet je ermee. Vooral uitstellen lijkt nu de meest voorkomende aanpak. Ga nu pro actief aan de slag, waar staat jouw organisatie nu?

Het heeft best wat voetjes in de aarde voor je organisatie. Met de NIS2 wil de EU ons digitaal en economisch een stuk weerbaarder maken tegen dreigingen die de stabiliteit van ons netwerk en informatiesystemen kunnen schudden. En ja, dat gaat van cyberaanvallen tot de gevolgen van klimaatverandering.

Wat kan mijn organisatie verwachten?

Sinds januari 2023 is de Rijksoverheid bezig met de implementatie van de NIS2-richtlijn in nationale wetgeving, een proces dat vanwege de omvang en complexiteit uiterst zorgvuldigheid vereist. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor Nederlandse organisaties, aangezien er meer sectoren en organisaties aan de strengere vereisten moeten voldoen. De nieuwe wetgeving introduceert een zorgplicht, waarbij organisaties beveiligingsmaatregelen moeten treffen, en een meldplicht voor incidenten. Deze verplichtingen zullen van toepassing zijn op organisaties die een essentiële dienst leveren die van cruciaal belang is voor de samenleving of economie.

In het eerste kwartaal van 2024 zal de internetconsultatie plaatsvinden. Op dat moment zullen de conceptteksten van de wet beschikbaar zijn en wordt er gelegenheid geboden aan sectoren, organisaties en individuen om hierop feedback te geven. Dit proces biedt organisaties de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de verwachtingen die de nieuwe wetgeving stelt. Het is echter niet gezegd dat de conceptteksten volledige duidelijkheid zullen verschaffen. Na de internetconsultatie zullen de ingediende reacties zorgvuldig worden overwogen en waar nodig worden verwerkingen doorgevoerd. Verder zullen bepaalde aspecten en details nog nader worden uitgewerkt in onderliggende wet- en regelgeving. Desondanks is het raadzaam dat organisaties nu al proactief handelen ter voorbereiding.

Check je NIS2 status nu

De tool van het Digital Trust center helpt je niet alleen om te checken of de NIS2 op jou van toepassing is, maar geeft je ook praktische tips om je voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Want, let op: vanaf 2023 moest er een hoop gebeuren. Meer sectoren en organisaties moeten aan de slag met beveiligings- en meldplichten. En trust us, je wil echt niet wachten tot de nieuwe wet een feit is.

Duik dus in onze zelfhulp tool en zet de eerste stap naar betere beveiliging. Je kunt er een risicoanalyse mee uitvoeren, maatregelen spotten die je direct kunt implementeren en checklists vinden voor incident response plannen. En als je straks moet voldoen aan de nieuwe wet, ben je al lekker op weg.

Benieuwd of jij aan de slag moet met de NIS2? Check de tool van het Digital Trust Center en contact Curtis voor meer informatie hoe wij jouw kunnen helpen proactief aan de NIS2 te beginnen. Want in cybersecurity, net als in het echte leven, is voorkomen altijd beter dan genezen!

Curtis Partoredjo, Sales Manager

Vragen? Neem gelijk contact met ons op.
Bel mij of plan een gratis advies gesprek in.

+31617718442