Web Application Firewall As a Service

Web applicaties van bedrijven zijn een groeiend doelwit van kwaadaardige cyberaanvallen, die kunnen leiden tot gegevensverlies, verstoring van diensten en financieel verlies. Om zich tegen deze aanvallen te beschermen, moeten bedrijven de implementatie van een Web Application Firewall As Service (WAAS) overwegen. Web Application Firewalls (WAF) zijn een essentieel beveiligingsmiddel voor elk bedrijf met applicaties.

Wat is een Web Application Firewall?

Een web application firewall (WAF) is een vorm van netwerkbeveiliging die inkomend verkeer naar webapplicaties filtert, controleert en blokkeert. Het inspecteert al het inkomende verkeer naar een toepassing op schadelijke inhoud en blokkeert de toegang tot het systeem. Een WAF kan worden geïmplementeerd als een hardwareapparaat of als software die op bestaande servers wordt geïnstalleerd.

Voor de bescherming van webtoepassingen zijn WAF’s de meest uitgebreide en doeltreffende oplossing die beschikbaar is. Ze bieden bescherming tegen veel voorkomende bedreigingen voor webtoepassingen, zoals SQL-injectie, cross-site scripting, DDoS-aanvallen op de toepassingslaag en meer. WAF’s controleren ook op kwaadaardige activiteiten zoals brute-force aanvallen, het opsommen van gebruikers en het scannen van poorten.

Hoe werkt een Web Application Firewall (WAF)?

Een WAF werkt door inkomend verkeer van externe bronnen te analyseren en te vergelijken met vooraf gedefinieerde regels. Als het verkeer voldoet aan een van de vooraf gedefinieerde regels, wordt de toegang tot het systeem geblokkeerd. De vooraf gedefinieerde regels kunnen worden geconfigureerd om kwaadaardige inhoud te blokkeren, zoals SQL-injecties of cross-site scripting-aanvallen.

Een WAF kan ook anomalieën in verkeerspatronen detecteren. Hierdoor kan het verdachte activiteiten detecteren die mogelijk niet overeenkomen met een vooraf gedefinieerde regelset. Anomaliedetectie helpt voorkomen dat aanvallers de beveiligingsmaatregelen omzeilen door technieken te gebruiken die door de WAF niet als kwaadaardig worden herkend.

Wat is het verschil tussen een normale firewall en een Web Application Firewall?

Normale firewalls beschermen netwerken tegen kwaadaardige activiteiten door inkomend verkeer naar het netwerk te inspecteren. Ze inspecteren niet de inhoud van het verkeer en blokkeren alleen inkomend verkeer op basis van IP-adressen of poortnummers. Firewalls voor webtoepassingen daarentegen inspecteren de inhoud van inkomend verkeer en blokkeren schadelijke inhoud die het systeem binnenkomt.

Normale firewalls zijn ontworpen om netwerken te beschermen tegen externe bedreigingen zoals hackers of virussen, terwijl WAF’s specifiek zijn ontworpen om webapplicaties te beschermen tegen kwaadaardige inhoud. WAF’s hebben meer geavanceerde functies dan normale firewalls en kunnen kwaadaardige inhoud detecteren die anders onopgemerkt zou blijven door traditionele firewalls.

Web Application Firewall as a Service

Voor bedrijven met web applicaties kan Web Application Firewall as a Service (WAAS) een effectieve oplossing bieden om hun applicaties te beschermen tegen cyberaanvallen. WAF as a Service wordt geleverd via een cloud-gebaseerd platform zoals dat van Barracuda dat continue bewaking en bescherming van applicaties biedt. Met deze dienst kunnen bedrijven hun beveiligingsbehoeften voor webapplicaties uitbesteden aan tien, waardoor installatie en onderhoud van hardware of software niet meer nodig zijn.

Het cloud-platform van WAF as a Service stelt bedrijven ook in staat hun beveiligingsinstellingen aan te passen aan hun behoeften. Hierdoor kunnen bedrijven hun toepassingen beschermen tegen specifieke bedreigingen, terwijl legitiem verkeer vrij kan stromen. Het Barracuda platform biedt ook mogelijkheden voor real-time monitoring en waarschuwingen, zodat bedrijven snel kunnen reageren in geval van een aanval.

Nu starten met een Web Application Firewall As a Service?