Steeds meer andere landen bedreigen Nederlandse cyberveiligheid

Andere landen zoals Rusland en China bedreigen steeds vaker en op verschillende manieren de Nederlandse cyberveiligheid. Dit komt onder meer door ingrijpende internationale ontwikkelingen die voor instabiliteit zorgen. De meest opvallende en zorgelijke ontwikkeling is natuurlijk de oorlog in Oekraïne, die verschillende nationale cyberveiligheid belangen raakt. 

Dit concluderen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ze doen dat in het tweede gezamenlijke Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA 2).

De territoriale veiligheid van de EU, de NAVO en Nederland staat hierdoor volgens hen steeds meer onder druk. Daarnaast blijft inmenging van andere landen de sociale en politieke stabiliteit van Nederland bedreigen. Ook wordt Nederland steeds vaker geconfronteerd met dreigingen tegen de economische veiligheid. Deze dreiging bestaat al langere tijd, maar is de afgelopen jaren nog groter geworden.

Internationale rechtsorde onder druk

Daarnaast staat de internationale rechtsorde in toenemende mate onder druk. Door onze geografische ligging en open kenniseconomie heeft Nederland een belangrijke strategische, fysieke en digitale positie in de wereld. 

Er lopen hier bijvoorbeeld ondergrondse fysieke leidingen voor de energievoorziening en er ligt een hoog ontwikkelde digitale infrastructuur waar virtuele snelwegen van over de hele wereld elkaar kruisen. 

Nederlandse bedrijven, onderwijsinstellingen en kennisinstituten beschikken over eigen hoogwaardige kennis en unieke ‘know-how’. Dat maakt Nederland een aantrekkelijk doelwit voor spionageactiviteiten. 

Wat kan je nu doen?

Zorg ervoor dat de security awareness hoog is in je organisatie. Doe regelmatig security awareness trainingen, phishing campagnes en houd je collega’s op de hoogte van wat er speelt op het gebied van cyberveiligheid in jouw organisatie en branche.

Wil je meer weten over wat je kan doen? Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

Bron: AIVD

Deel dit met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook