CEO fraude: Bescherm jouw bedrijf tegen spookfacturen en IBAN misbruik

CEO Fraude

Als organisatie loop je steeds meer kans slachtoffer te worden van CEO fraude. Het is naast ransomware de grootste dreiging. Dit type fraude houdt in dat oplichters zich voordoen als de CEO of een andere hooggeplaatste medewerker van jouw bedrijf en vragen jouw medewerkers om geld over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Een veelvoorkomende vorm van CEO fraude is het misbruiken van IBAN rekeningnummers en spookfacturen.

Wat is CEO fraude?

CEO-fraude, ook wel bekend als Business Email Compromise (BEC), is een vorm van cybercriminaliteit die bedrijven financieel gezien de grootste schade toebrengt. Het is een vorm van oplichting waarbij de aanvaller zich voordoet als de CEO van de organisatie door het gebruik van vervalste e-mailadressen en het verzenden van mails die afkomstig lijken te zijn van de CEO. Dit is wat men noemt social engineering.

Met een ogenschijnlijk legitiem e-mailaccount kan de aanvaller verzoeken tot betalingen doen, waarbij hij een geldige factuur gebruikt waarvan het bankrekeningnummer is gewijzigd. Daarnaast kan de aanvaller ook valse facturen versturen of proberen salarissen om te leiden naar een frauduleuze bankrekening. Het is opvallend dat CEO-fraude tot nu toe meer financiële schade heeft veroorzaakt dan andere vormen van cybercriminaliteit, zoals ransomware.

Bij spookfacturen wordt er een factuur gestuurd voor diensten of goederen die nooit zijn geleverd. De oplichters vragen vervolgens om het factuurbedrag over te maken naar een specifiek IBAN rekeningnummer, vaak onder het mom van een spoedbetaling. Het IBAN nummer is echter niet van de daadwerkelijke leverancier, maar van de oplichter.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van CEO fraude en IBAN misbruik?

De oplossing is simpel: gebruik een IBAN checker. Een IBAN checker controleert of het rekeningnummer dat je invoert geldig is en bij de juiste bank hoort. Zo voorkom je dat je geld overmaakt naar een verkeerd rekeningnummer. Sure Pay is een bedrijf dat een IBAN checker aanbiedt. Wanneer je een factuur betaalt, kan je gebruikmaken van hun IBAN checker om te controleren of het rekeningnummer dat op de factuur staat, klopt.  

Daarnaast is een van de aller beste beschermingen tegen cybercrime, Security Awareness Trainingen. Hier mee maak je jouw collega’s bewust van alle soorten gevaren die er zijn en hoe te reageren mocht er iets niet kloppen.

Maximale bescherming en cybersecurity verzekering

Naast het gebruik van een IBAN checker en Security Awareness is het ook verstandig om een cybersecurity verzekering af te sluiten. Een cybersecurity verzekering dekt onder andere schade als gevolg van CEO fraude. Mocht jouw bedrijf onverhoopt toch slachtoffer worden van CEO fraude, dan kan je met een cybersecurity verzekering aanspraak maken op vergoeding van de geleden schade. De dekkingen van cybersecurity verzekeringen kunnen variëren, dus het is raadzaam om de voorwaarden goed te bekijken voordat je een verzekering afsluit. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste cybersecurity verzekering voor jouw bedrijf.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de oplossingen tegen cybercrime en andere maatregelen die jij kunt nemen om jouw bedrijf te beschermen tegen fraude. Wij helpen je graag verder.

Deel dit met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook