Cybersecurity-risico’s tijdens de vakantieperiode

hackers vakantie

De zomervakantie gaat van start, maar terwijl de meesten van ons genieten van welverdiende rust, zijn cybercriminelen actiever dan ooit. Voor het MKB brengt de vakantieperiode specifieke cybersecurity-risico’s met zich mee. In deze blogpost bespreken we enkele belangrijke aspecten waar je als MKB-ondernemer op moet letten om de beveiliging van je bedrijf te waarborgen tijdens deze vakantieperiode. Zodat je met een gerust hart de verdiende ontspanning kan opzoeken.

Bewustzijn van vakantiegebonden risico’s

Tijdens de vakantieperiode zijn bedrijven vaak onderbezet, met verminderde beveiliging en verminderde activiteit. Dit maakt ze een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Wees je bewust van deze risico’s en zorg ervoor dat je passende maatregelen neemt. Ook het inhuren van tijdelijk vakantie personeel. Die weten vaak niet wat de normale manieren van handelen in je organisatie zijn. Hierdoor zijn ze een makkelijke prooi voor hackers. Een korte cybersecurity awareness training kan al gelijk zijn vruchten afwerpen zodat CEO-fraude snel opgemerkt wordt.

Phishing-aanvallen en social engineering tijdens vakantie

Phishing en social engineering zijn populaire methoden voor cybercriminelen om bedrijfsgegevens te stelen. Let op verdachte e-mails, links en bijlagen. Train je personeel om phishing-aanvallen te herkennen en rapporteer verdachte activiteiten onmiddellijk. Hackers weten dat mensen vaak op vakantie zijn en mogelijk reisgerelateerde e-mails ontvangen, zoals boekingsbevestigingen, vluchtupdates of hotelreserveringen. Ze kunnen deze gelegenheid benutten door valse e-mails te sturen die er legitiem uitzien en mensen verleiden om persoonlijke gegevens in te voeren. Ook een belangrijk mailtje van de directie die vanaf het terras in Frankrijk vraagt of snel iets over te boeken moet alarm bellen laten rinkelen.

Beveiliging van externe toegang

Met werknemers die vanuit verschillende locaties werken, is het essentieel om ervoor te zorgen dat externe toegang tot bedrijfssystemen veilig is. Implementeer tweefactorauthenticatie, moedig het gebruik van VPN’s aan en zorg ervoor dat sterke wachtwoorden worden gebruikt. Zorg ook dat tijdelijk personeel hierin meegenomen wordt. De mens blijft de zwakste schakel in je verdediging.

Bescherming van bedrijfsgegevens.

Regelmatige back-ups van bedrijfsgegevens zijn cruciaal, vooral tijdens de vakantieperiode. Overweeg het gebruik van externe opslagoplossingen en versleuteling om ervoor te zorgen dat zelfs bij een incident je gegevens veilig zijn. Ransomware-aanvallen, waarbij hackers gegevens versleutelen en losgeld eisen voor het herstellen ervan, zijn een serieuze bedreiging. Tijdens de vakantieperiode kunnen hackers proberen toe te slaan omdat ze weten dat de beveiliging mogelijk minder streng is. Met regelmatige back-ups kun je de versleutelde gegevens herstellen zonder toe te geven aan de eisen van de hackers.

Verloren of gestolen apparaten op vakantie

Tijdens de vakantieperiode neemt het risico van verlies of diefstal van bedrijfsapparaten toe. Zorg ervoor dat alle apparaten sterke wachtwoorden hebben, versleuteld zijn en dat er mogelijkheden zijn om op afstand gegevens te wissen. Je wilt niet dat je zakelijke laptop met alle bedrijfsdata en persoonsgegevens in de verkeerde handen komt.

Veiligheidsbewustzijn onder personeel, security awareness training en protocollen

Bewustzijn is de sleutel tot het versterken van de cybersecurity van je MKB-bedrijf. We noemen het zelf The Human Firewall. Zorg ervoor dat al je medewerkers, inclusief tijdelijke en seizoensgebonden werknemers, getraind zijn in cybersecurity bewustzijn. Regelmatige herhaling van training en educatie is essentieel. Dat alle protocollen duidelijk zijn, dat er een plan is mocht het toch mis gaan, dat iedereen op de hoogte is en blijft. We hebben verschillende tooling die op allerlei manieren jouw organisatie kan helpen met het trainen van je medewerkers.

Als organisatie is het van vitaal belang om de cybersecurity risico’s tijdens de vakantieperiode serieus te nemen. Door je bewust te zijn van de risico’s en de nodige maatregelen te nemen, kun je de beveiliging van je bedrijf versterken en jezelf beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen. Blijf alert, train je personeel en implementeer de besproken beveiligingsmaatregelen om je bedrijf veilig te houden, zelfs tijdens de zomervakantie.

Waarom heeft het MKB een tien voor cybersecurity nodig?

De behoefte aan cyberbeveiliging is nog nooit zo groot geweest. In de huidige digitale wereld zijn bedrijven van elke omvang in toenemende mate afhankelijk van technologie.

Deze afhankelijkheid stelt hen bloot aan nieuwe risico’s, zoals datalekken en cyberaanvallen. Kleine bedrijven zijn bijzonder kwetsbaar voor deze bedreigingen vanwege hun beperkte middelen en gebrek aan ervaring.

Eén enkele cyberaanval kan genoeg zijn om een MKB-bedrijf volledig stop te zetten. Daarom is het voor het MKB belangrijk om te investeren in adequate cybersecurity maatregelen.

Cybersecurity as a service is een schaalbare en betaalbare oplossing voor MKB-bedrijven die hun gegevens willen beschermen en hun online beveiliging willen verbeteren.

Door je cybersecurity behoeften uit te besteden aan een gerenommeerde provider, kun je hetzelfde niveau van bescherming krijgen als de grote jongens, zonder de bank te breken.

Curtis Partoredjo, Sales Manager

Vragen? Neem gelijk contact met ons op.
Bel mij of plan een gratis advies gesprek in.

+31617718442

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook