Dit verwacht je niet direct. Opladers: een onverwachte bedreiging voor onze smartphones.

Je bent onderweg en je batterij is bijna leeg. Gelukkig zie je een openbare oplader en besluit je je telefoon op te laden terwijl je wacht op je volgende afspraak. Maar wist je dat deze openbare opladers een beveiligingsrisico kunnen vormen? Onlangs kwam in het nieuws dat hackers openbare opladers gebruiken om smartphones te hacken. In onze communicatie-tool werd binnen 2 minuten het linkje van Hak5 genoemd door een van onze Ethical Hackers. Een kabel dat voor iedereen verkrijgbaar voor een paar tientjes. In deze blogpost willen we graag bespreken hoe dit werkt en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Het probleem met openbare opladers is dat ze vaak niet veilig zijn. Hackers kunnen bijvoorbeeld kwaadaardige software installeren op de oplader, waardoor ze toegang krijgen tot je telefoon zodra je deze aansluit. Dit kan gebeuren zonder dat je het merkt, omdat de malware op de achtergrond draait en je telefoon normaal lijkt te werken.

Een andere techniek die hackers gebruiken, is “juice jacking”. Hierbij wordt de oplader zodanig aangepast dat deze niet alleen stroom levert aan je telefoon, maar ook gegevens kan stelen. Dit kan gebeuren doordat de oplader is aangesloten op een kwaadaardige computer, die vervolgens je telefoon uitleest en gegevens zoals wachtwoorden, foto’s en persoonlijke informatie kan stelen.

Om jezelf te beschermen tegen deze kwetsbaarheden is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van openbare opladers. Het beste is om je eigen oplader mee te nemen en deze te gebruiken om je telefoon op te laden. Als je geen oplader bij je hebt en toch een openbare oplader moet gebruiken, kun je een USB-condoom gebruiken. Ik verzin dit niet, zoek maar op. Dit is een klein apparaatje dat tussen de oplader en je telefoon wordt geplaatst en voorkomt dat er gegevens worden uitgewisseld.

Ten slotte is het belangrijk om je telefoon up-to-date te houden en regelmatig te controleren op verdachte activiteiten. Als je vermoedt dat je telefoon is gehackt, kun je het beste direct contact opnemen met een professional op het gebied van cyberbeveiliging.

In een wereld waarin technologie steeds belangrijker wordt, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de mogelijke kwetsbaarheden en hoe je jezelf kunt beschermen. Wees voorzichtig met openbare opladers en bescherm jezelf tegen onverwachte beveiligingsrisico’s. Security Awareness is de human firewall. Bewustwijn is de eerste stap tegen cyberdreiging. Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact met ons op.

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook