Helft Nederlandse MKB’s twijfelt over nut cybersecurity

cybersecurity onderzoek MKB

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) blijft een doelwit voor cyberaanvallen en dit is een groeiend probleem. Een recent onderzoek van Motivaction, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, heeft aangetoond dat de helft van de Nederlandse MKB-bedrijven twijfelt over de effectiviteit van cyberoefeningen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. 

Op de vraag of een cyberoefening nuttig voor de organisatie kan zijn zegt 52 procent dit niet te weten. De overige 48 procent is precies verdeeld in een groep die het wel nuttig acht en een groep die dit niet vindt. Verder blijkt dat driekwart van de ondervraagde ondernemers nog nooit een cyberoefening heeft gedaan – Security.nl

Dit nieuws is zorgwekkend omdat cyberaanvallen tegenwoordig een dagelijkse realiteit zijn geworden voor MKB-bedrijven. Deze aanvallen kunnen leiden tot ernstige gevolgen, zoals verlies van klantgegevens, vertrouwelijke bedrijfsinformatie en financiële gegevens, en het stilleggen van bedrijfsactiviteiten.

Cyberoefeningen, zoals phishing campagnes en security awareness kunnen bedrijven helpen om zich voor te bereiden op cyberaanvallen en hun reactie op een aanval te verbeteren. Het is echter niet verrassend dat veel MKB-bedrijven twijfelen over de effectiviteit van deze oefeningen. Veel bedrijven hebben beperkte middelen en vinden het moeilijk om de tijd en het budget vrij te maken om hun cybersecurity te verbeteren. Bovendien zijn sommige bedrijven zich niet bewust van de risico’s die gepaard gaan met cyberaanvallen en hebben ze niet de expertise om deze risico’s te identificeren en te beheren.

Als gevolg hiervan is het belangrijk dat de overheid en andere organisaties het belang van cybersecurity maatregelen voor MKB-bedrijven blijven benadrukken en ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van security awareness trainingen, workshops, of onze Alles in één cybersecurity pakket voor het MKB pakket en het verstrekken van subsidies voor bedrijven om hun cybersecurity te verbeteren.

Het is ook belangrijk dat MKB-bedrijven zelf stappen ondernemen om hun cybersecurity te verbeteren. Dit omvat het opstellen van een cybersecuritybeleid, het regelmatig bijwerken van software en systemen, het implementeren van beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en antivirussoftware, het trainen van medewerkers en het regelmatig uitvoeren van cyberoefeningen.

In een tijd waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder en talrijker worden, is het essentieel dat MKB-bedrijven zich bewust zijn van de risico’s en maatregelen nemen om zichzelf te beschermen. Cyberoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van deze maatregelen en moeten serieus worden genomen door bedrijven die hun cybersecurity willen verbeteren en hun bedrijf willen beschermen tegen cyberaanvallen.

Meer weten? Neem dan gelijk contact met ons op.

Deel deze blog met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook