Slimme IT- en beveiligingskeuzes voor het MKB: Een praktisch tweeluik, door Rik Schoonis

Welkom bij ons tweeluik over het maken van verstandige keuzes op het gebied van IT en IT-beveiliging binnen het MKB, geschreven door Rik voor tien security.

Uit mijn gesprekken met talloze ondernemers blijkt keer op keer dat het volgende onderwerp, een onderwerp is dat leeft. Veel ondernemers vinden het echter lastig om hier grip op te krijgen op het goed kunnen bepalen van IT en cybersecurity investeringen voor hun bedrijf. Daarom hebben we besloten dit tweeluik op te zetten, met als doel informatieve, duidelijke en vooral praktische inzichten te bieden ten aanzien van dit onderwerp.

Het eerste luik: Begrijp de behoeften van jouw bedrijf

In het eerste deel van ons tweeluik gaan we dieper in op het begrijpen van de behoeften van jouw eigen bedrijf. We zullen bespreken hoe je kunt identificeren welke IT- en IT-beveiligingsoplossingen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Dit omvat het analyseren van risico’s, identificeren van zwakke punten en het afstemmen van oplossingen op de behoeften van jouw bedrijfsactiviteiten.

Het tweede luik: Praktische benadering van ROI en TCO

In het tweede deel richten we ons op de praktische benadering van Return on Investment (ROI) en Total Cost of Ownership (TCO). We leggen uit hoe deze financiële maatstaven essentieel zijn bij het nemen van weloverwogen beslissingen over IT- en IT-beveiligingsinvesteringen. Je leert hoe je ROI kunt berekenen, wat het betekent voor jouw bedrijf en hoe je TCO kunt gebruiken om een volledig beeld te krijgen van de kosten gedurende de levensduur van een oplossing.

Waarom dit tweeluik?

Ons doel is om jou als ZZP’er of MKB-ondernemer te voorzien van de kennis en inzichten die je nodig hebt om goede beslissingen te nemen die niet alleen je bedrijf beschermen, maar ook bijdragen aan groei en succes. We hopen dat deze blogs je voorzien van praktische inzichten en heldere richtlijnen, zodat je met vertrouwen keuzes kan maken in een toenemend complex landschap van IT en IT-beveiliging.

Volg ons voor het eerste deel van dit tweeluik, waarin we dieper ingaan op het begrijpen van de behoeften van jouw bedrijf. Voor Ondernemers – Door Ondernemers!

Deel1: Je IT-potentieel – De behoeften van jouw bedrijf begrijpen

In de wereld van IT en IT-beveiliging staan MKB’s en ZZP’ers voor specifieke uitdagingen. Terwijl grote bedrijven vaak over uitgebreide IT-afdelingen en ruime budgetten beschikken, moeten kleinere organisaties strategisch en weloverwogen handelen om hun IT-infrastructuur veilig en efficiënt te beheren. In deze eerste van dit tweeluik bieden we praktische richtlijnen voor het kiezen van geschikte IT- en beveiligingsoplossingen. Daarnaast introduceren we de visie en diensten van tien security, die je kunnen ondersteunen bij deze cruciale beslissingen.

Begrijp je bedrijf & behoeften

Het eerste wat je moet doen, is een duidelijk beeld krijgen van de specifieke IT-behoeften. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van IT?

“Onze klantenservice vertrouwt sterk op IT voor het beheren van klantinteracties via ons CRM-systeem. Ook onze boekhouding en facturatie zijn volledig gedigitaliseerd.”

  • Welke gegevens moeten worden beschermd?

“We moeten persoonlijke klantgegevens beschermen, inclusief contactgegevens, financiële transacties en bestelgeschiedenis. Daarnaast zijn ook bedrijfsstrategische documenten en interne communicatie van groot belang.”

  • Wat zijn de potentiële risico’s voor jouw bedrijf?

“Ons grootste risico ligt in mogelijke datalekken door cyberaanvallen, vooral gezien het aantal phishing-pogingen dat we zien. Daarnaast is operationele verstoring door IT-storingen een zorg, aangezien downtime directe invloed heeft op onze klantenservice en omzet.”

Het begrijpen van deze factoren helpt bij het identificeren van de noodzakelijke IT- en beveiligingsoplossingen die passen bij je unieke situatie.

Voer een grondige evaluatie uit

Bij het kiezen van een IT- of beveiligingsoplossing is het essentieel om een grondige evaluatie uit te voeren. Dit omvat:

  • Due Diligence: Onderzoek de verschillende opties op de markt en lees recensies van andere gebruikers.

Bij het kiezen van een nieuwe cybersecurity-oplossing hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende leveranciers. We hebben reviews gelezen, gesproken met andere bedrijven in onze branche over hun ervaringen, en de reputatie van de leveranciers gecontroleerd.”

  • Proof of Concept: Test de oplossing in een kliene en beheersbare omgeving om te zien of het voldoet aan je eisen.

Voordat we een nieuwe endpoint security-oplossing hebben geïmplementeerd, hebben we een proof of concept uitgevoerd in een testomgeving. Hierbij hebben we gecontroleerd hoe effectief het systeem was in het detecteren en blokkeren van malware, en hoe gebruiksvriendelijk het was voor onze medewerkers.”

  • Total Cost of Ownership (TCO) & Return On Investment (ROI): Bij het overwegen van een nieuwe IT of cybersecurity-oplossing is het essentieel om alle kosten te berekenen, inclusief initiële investering, doorlopend onderhoud en de afweging tussen het intern investeren in resources of het uitbesteden aan externe dienstverleners.

“Bij het overwegen van een nieuwe cybersecurity-oplossing hebben we niet alleen de Total Cost of Ownership (TCO) berekend, inclusief de initiële investering en lopende kosten zoals onderhoud en training. We hebben ook de Return on Investment (ROI) geanalyseerd, waarbij we keken naar de verwachte kostenbesparingen door verminderde incidenten en verbeterde operationele efficiëntie.”

Kwaliteit boven gemak

Maak geen keuzes puur op basis van gemak of licentieovereenkomsten. Kies een oplossing op basis van zijn kwaliteit, beveiligingsfuncties en hoe goed het past bij jullie bedrijfsprocessen. Op deze manier zorg je ervoor dat de gekozen oplossing niet alleen gebruiksvriendelijk is, maar ook effectief is in het beschermen van het bedrijf tegen cybersecuritydreigingen. Let op:

  • Beveiligingsniveau
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid
  • Ondersteuning en service van de leverancier

Ons kleine adviesbureau was op zoek naar een nieuwe cloudopslagoplossing. Hoewel veel van onze partners Microsoft-producten gebruikten en we een ‘Microsoft Shop’ waren, hebben we niet puur op gemak gekozen. In plaats daarvan hebben we verschillende oplossingen vergeleken op basis van hun beveiligingsfuncties, schaalbaarheid en ondersteuning. Uiteindelijk kozen we voor een aanbieder die niet alleen een hoog beveiligingsniveau bood, maar ook flexibel genoeg was om mee te groeien met onze behoeften. Hun uitstekende klantenservice gaf ons vertrouwen dat we ondersteuning zouden krijgen wanneer dat nodig was, wat cruciaal is voor onze bedrijfsvoering.”

Voorkom een Lock-in

Contractuele lock-in binnen het MKB draait vaak om langdurige en kostbare contracten die niet kunnen anticiperen op de dynamiek van een MKB-bedrijf en de veranderende economische markt. Deze contracten kunnen de flexibiliteit beperken en de kosten op lange termijn verhogen. Het is daarom cruciaal om oplossingen te kiezen die flexibele contractuele voorwaarden bieden, zodat je kunt reageren op groei, krimp en economische veranderingen zonder vast te zitten aan beperkende verplichtingen.

Ons bedrijf had langdurige contracten met een specifieke IT-dienstverlener voor onze klantenservice. Na verloop van tijd merkten we dat deze contracten ons beperkten in onze flexibiliteit om snel te reageren op marktveranderingen en economische fluctuaties. We besloten om over te stappen naar een dienstverlener die flexibelere contractuele voorwaarden bood, waardoor we gemakkelijker konden schalen bij groei en kosten konden verlagen tijdens krimpperiodes. Deze overstap gaf ons de mogelijkheid om onze operationele strategieën beter af te stemmen op de dynamiek van de markt, zonder langdurig vast te zitten aan beperkende contractuele verplichtingen.”

Waar voor je geld

Kostenbewustzijn is cruciaal voor MKB’s en ZZP’ers. Zorg ervoor dat je een goede balans vindt tussen kosten en voordelen. Kijk verder dan alleen de initiële prijs en overweeg de totale waarde die een oplossing biedt op het gebied van beveiliging, efficiëntie en gebruiksgemak. Door de toenemende complexiteit van IT en cybersecurity biedt uitbesteding vaak een hoger rendement. Vanuit een regiepositie als ondernemer kun je efficiënter opereren dan vanuit een operationele positie, wat kan leiden tot betere strategische beslissingen en kostenbeheersing op lange termijn.

Ons marketingadviesbureau stond voor de uitdaging om onze IT-beveiliging te verbeteren, maar we hadden beperkte interne middelen en expertise. In plaats van te investeren in dure cybersecurity-tools en het aannemen van gespecialiseerd personeel, kozen we ervoor om onze IT-beveiliging uit te besteden aan een externe dienstverlener. Door dit te doen kregen we toegang tot geavanceerde beveiligingsoplossingen die we anders niet konden betalen. Bovendien stelde het ons in staat om ons te concentreren op onze kernactiviteiten van klantenservice en marketingstrategieën, terwijl de externe partij de operationele details en de dagelijkse monitoring op zich nam. Dit leverde niet alleen een hoger rendement op, maar ook gemoedsrust dat onze gegevens veilig waren, zonder dat we vastzaten aan de kosten en complexiteit van interne beheer.”

De visie van Tien Security

Bij Tien Security begrijpen we de unieke uitdagingen waar MKB’s en ZZP’ers voor staan. Onze visie is om hoogwaardige, flexibele en betaalbare beveiligingsoplossingen te bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van kleinere organisaties. Wij geloven dat elke organisatie, ongeacht de grootte, recht heeft op robuuste beveiliging zonder onnodige complexiteit of kosten.

Onze Pragmatische Oplossingen Tien Security biedt een scala aan diensten die zijn ontworpen om jouw IT-beveiliging te versterken:

  1. Gebruiker Centraal Preventief en Proactief Beschermen: Wij bieden hoogwaardige beveiligingsoplossingen, aangevuld met 24/7 expertise voor monitoring en actieve dreigingsdetectie en -oplossing, nog voordat ze een probleem vormen.
  2. Flexibel en Schaalbaar Abonnementsmodel: Onze diensten zijn transparant, betaalbaar en effectief, met flexibele abonnementen die meegroeien met jouw behoeften en budget om maximale beveiliging te bieden zonder financiële verrassingen.
  3. Eenvoudige Integratie in Bestaande Omgevingen: Onze oplossingen zijn ontworpen voor eenvoudige integratie, zelfs als jouw IT-omgeving wordt beheerd door een andere partij. Met 24/7 beschikbaarheid en een meldkamer bieden we gedegen advies en ondersteuning gedurende 365 dagen per jaar.

Het kiezen van de juiste IT- en beveiligingsoplossingen zijn cruciaal voor het succes en de veiligheid van jouw bedrijf. Door zorgvuldig te evalueren, kwaliteit boven gemak te stellen, lock-in te vermijden, en waar voor jouw geld te zoeken, kun je de juiste beslissingen nemen. Met de expertise en oplossingen van tien security kun je er zeker van zijn dat jouw IT-omgeving veilig, efficiënt en toekomstbestendig is.

Ben je klaar om jouw IT-beveiliging naar een hoger niveau te tillen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Deel dit met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook