Slimme IT- en beveiligingskeuzes voor het MKB: Deel twee, door Rik Schoonis

Het volledige plaatje voor cyberbeveiliging-investeringen voor ZZP en MKB

Investeren in de toekomst – ROI en TCO voor het MKB uitgelegd.

ROI en TCO worden vaak over het hoofd gezien in de dagelijkse drukte van een MKB-onderneming. Deze blog wil laten zien dat ze juist essentieel zijn om snel betere beslissingen te nemen in een steeds complexere en technologie-afhankelijke markt. Door de kosten en opbrengsten op lange termijn te begrijpen, kun je beslissingen nemen die niet alleen de beveiliging van je bedrijf verbeteren, maar ook bijdragen aan de algehele bedrijfsprestaties en veerkracht.

Door ROI en TCO toe te passen, krijg je een helder beeld van zowel de financiële opbrengsten als de lange termijn kosten van cyberbeveiliging-investeringen. Dit stelt je in staat om weloverwogen keuzes te maken die niet alleen de veiligheid van je bedrijf verbeteren, maar ook bijdragen aan efficiëntie en veerkracht. In een complexe en technologie-afhankelijke markt zijn deze instrumenten onmisbaar om ervoor te zorgen dat je investeringen niet alleen bescherming bieden tegen dreigingen, maar ook waarde toevoegen aan je bedrijf op de lange termijn.

Wat heb ik er aan en waarom is het belangrijk?

ROI en TCO zijn cruciaal voor MKB’s en ZZP’ers bij cybersecurity-investeringen. ROI geeft aan hoeveel financieel voordeel een investering kan opleveren, zoals kostenbesparingen door het voorkomen van datalekken. TCO biedt een completer beeld van alle kosten gedurende de levenscyclus van een cybersecurity-oplossing, inclusief operationele kosten. Door beide te evalueren, kunnen ondernemers beter beslissen of de voordelen opwegen tegen de kosten. Deze aanpak helpt bij het versterken van digitale veiligheid en draagt bij aan de algehele bedrijfsprestaties in een toenemend digitale wereld.

Wat betekent de uitkomst voor een ondernemer?

Positieve ROI

Een positieve ROI (groter dan 0%) betekent dat je investering winstgevend was. Stel je voor dat je een ROI van 50% hebt behaald, wat betekent dat elke euro die je hebt geïnvesteerd, €1,50 heeft opgeleverd.

TCO omvat alle kosten gedurende de levensduur van een investering, inclusief initiële, operationele en onderhoudskosten. Dit helpt je als ondernemer om de totale kosten van een investering te begrijpen en te beoordelen of de financiële opbrengsten de investering rechtvaardigen.

Negatieve ROI

Een negatieve ROI (kleiner dan 0%) betekent dat de investering verliesgevend was, en de ondernemer moet overwegen of verdere investeringen gerechtvaardigd zijn. TCO kan ook laten zien waar de kosten hoger uitvallen dan verwacht, waardoor een heroverweging van de investeringsstrategie nodig kan zijn.

Als ondernemers kan je dus de ROI en TCO van verschillende investeringen vergelijken om te bepalen welke het meest kosteneffectief en risicomijdend zijn. Door deze evaluatie kunnen bedrijven slimme beslissingen nemen die niet alleen de beveiliging versterken, maar ook bijdragen aan de algehele bedrijfsprestaties en veerkracht.

Het belang van voor de ZZP’ers en MKB’s

Risicomanagement

Voor jou als ondernemer is het beheersen van risico’s cruciaal. Door ROI en TCO te begrijpen, kun je proactief investeren in cybersecurityoplossingen die helpen bij het verminderen van potentiële bedreigingen voor jouw bedrijf.

Kostenbesparing

Als kleine ondernemer is kostenbeheersing van groot belang. ROI en TCO bieden jou de benodigde inzichten om te beoordelen welke investeringen op lange termijn kostenbesparingen opleveren door het voorkomen van dure incidenten en herstelwerkzaamheden.

Concurrentievoordeel

Jij begrijpt hoe belangrijk het is om je te onderscheiden van concurrenten. Door te investeren in een sterke cybersecuritystrategie op basis van ROI en TCO, kun je laten zien dat jouw bedrijf betrouwbaar en veilig is, wat een concurrentievoordeel oplevert in een drukke markt.

Langetermijnvoordelen

Als ondernemer denk je altijd aan de toekomst. Door te investeren in cybersecurity op basis van ROI en TCO kun je niet alleen je bedrijfsprestaties verbeteren, maar ook zorgen voor compliance met regelgeving en je bedrijf voorbereiden op toekomstige uitdagingen.

Uitdagingen en Belangrijke Overwegingen

Het berekenen van Return on Investment (ROI) voor cybersecurity investeringen kan inderdaad uitdagend zijn. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Als ondernemer investeer je vaak in cybersecurity om problemen zoals datalekken en aanvallen te voorkomen, wat het moeilijk maakt om de exacte financiële opbrengsten te meten van iets wat je hoopt te voorkomen.
  • Daarnaast wordt het succes van cybersecuritymaatregelen vaak gemeten aan de hand van incidenten die niet plaatsvinden, waardoor de impact moeilijk te kwantificeren is. Het voorkomen van een datalek is lastiger te meten dan bijvoorbeeld de opbrengsten van een marketingcampagne.
  • Bovendien verandert het cybersecurity-landschap voortdurend, met nieuwe bedreigingen die zich ontwikkelen naarmate technologieën evolueren. Het inschatten van toekomstige risico’s en de effectiviteit van investeringen kan daarom ook uitdagend zijn.

Ondanks deze uitdagingen blijft het cruciaal om de ROI van cybersecurity investeringen te evalueren. Het helpt bij het rechtvaardigen van de kosten en bij het nemen van goede beslissingen om de beveiliging van je bedrijf te verbeteren. Het vergt een zorgvuldige analyse van potentiële kostenbesparingen, verbeteringen in operationele efficiëntie en de indirecte voordelen die gepaard gaan met verbeterde beveiliging.

Na het onderzoeken van ROI en TCO in relatie tot cybersecurity wordt duidelijk hoe belangrijk deze zijn voor kleine bedrijven. ROI laat zien welk financieel voordeel je kunt behalen met cybersecurityinvesteringen, terwijl TCO de totale kosten over de levensduur van die investeringen weergeeft. Dit helpt je als ondernemer om verstandige beslissingen te nemen die niet alleen je digitale veiligheid versterken, maar ook je bedrijfsprestaties verbeteren.

Bij Tien Security begrijpen we de uitdagingen van kleine ondernemers in de cybersecurity. Onze oplossingen zijn gericht op effectiviteit en kostenefficiëntie. Ontdek hoe onze online ROI-calculator je kan helpen om snel te zien welke voordelen onze oplossingen bieden voor jouw bedrijf. 

Business Case:

Verbeterde cyberbeveiliging met Tien Security

Del Ocho: Een klein managementconsultancybureau dat gespecialiseerd is in strategisch advies voor bedrijfsontwikkeling voor MKB & Groot bedrijf

Uitdaging: Het consultancybureau stond voor toenemende cyberdreigingen die hun vertrouwelijke bedrijfsinformatie en klantgegevens in gevaar brachten. Ze waren bezorgd over mogelijke datalekken en de impact van cyberaanvallen op hun operationele continuïteit.

Oplossing: Het consultancybureau koos voor tien security als hun cybersecuritypartner. Tien security bood een alles-in-een cybersecurityoplossing aan, waaronder geavanceerde beveiligingssoftware, continue 24/7 monitoring en mitigatiediensten. Bovendien verzorgde tien security een pentest voor het consultancybureau om hen inzicht te geven in de verbeterpunten in effectief beheer van de nieuwe beveiligingsmaatregelen. Dit werd later als dienst afgenomen door Del Ocho.

ROI en TCO Evaluatie: Voordat ze met de implementatie begonnen, voerde het consultancybureau een grondige evaluatie uit van zowel ROI als TCO. Ze berekenden potentiële kostenbesparingen door het voorkomen van datalekken en de operationele verstoringen die anders zouden kunnen optreden. De investering werd gerechtvaardigd door de lange termijn voordelen van verbeterde gegevensbescherming en klantvertrouwen.

Resultaten: Na de implementatie van Tien Security ‘s cyberbeveiliging-oplossing, merkte het consultancybureau een significante afname op van cyberincidenten en een verbetering in de veiligheid van hun bedrijfsinformatie en klantgegevens. Hierdoor werd het bureau gezien als een betrouwbare partner, wat resulteerde in een versterkte reputatie en nieuwe zakelijke kansen.

Conclusie: Door samen te werken met Tien Security kon het managementconsultancybureau niet alleen hun gegevens beschermen tegen cyberbedreigingen, maar ook hun concurrentiepositie versterken en groeikansen vergroten in de markt.

Dit praktijkvoorbeeld illustreert hoe een gerichte cybersecurityaanpak, zoals die van tien security, MKB’s kan helpen om effectief om te gaan met digitale bedreigingen en tegelijkertijd hun bedrijfsprestaties te verbeteren.

Bescherm jouw bedrijf nu met Tien Security! Vraag direct een offerte aan voor onze effectieve cybersecurityoplossingen. 

Deel dit met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook