Hoe je naast je IT ook je OT (Operational Technology) beschermt tegen hackers. Met IOT cybersecurity.

IoT Cybersecurity is hot. Met de opkomst van het internet of Things (IoT), Industrial Internet of Things (IIoT) en het steeds slimmer gebruik van Operational Technology (OT) in productieprocessen, wordt het belangrijker voor bedrijven om hun OT-systemen te beschermen tegen hackers. In deze blog beschrijven we de tools die je kan inzetten. Zoals Security Awareness te verhogen, het beveiligen van je API’s met sterke authenticatie, encryptie en toegangsbeheer. Dan ook nog het gebruik van een WAF om externe bedreigingen te blokkeren. Afsluitend met een Cyberalarm. 

Wat is het verschil tussen OT en IT? 

Laten we beginnen bij het begin. OT en IT staan voor Operational Technology en Information Technology. OT omvat de technologie die wordt gebruikt om productieprocessen te controleren, zoals machines, sensoren, robots en andere apparaten die zijn verbonden met bedrijfssystemen. IT omvat de technologie die wordt gebruikt om bedrijfsinformatie te verzamelen, zoals computers, netwerken en databases. Beide technologieën kunnen elkaar echter aanvullen en worden vaak gebruikt in combinatie. Dat creëert het Industrial Internet of Things (IIOT). 

Wat is IoT en IIoT? 

De termen vliegen om je oren, nu alles is verbonden met het internet. IoT (Internet of Things) is een netwerk van fysieke objecten, die met elkaar en met het internet verbonden zijn. Dit maakt het mogelijk om gegevens uitwisselen en te communiceren tussen deze objecten. Hierdoor kunnen deze objecten automatisch gegevens verzamelen en verwerken en zo een efficiënter gebruik van resources mogelijk maken. 

OT (Operational Technology), zoals hierboven beschreven, is een verzameling van technologieën die worden gebruikt voor het automatiseren van industriële processen. Dit omvat technologieën zoals SCADA-systemen, industriële controle- en automatiseringstechnologieën en andere technologieën die specifiek zijn ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen. Door dat ook deze technologieën slimmer worden en meer met elkaar communiceren in een netwerk creëer je het Industrial Internet of Things (IIOT).  

Waarom wordt IoT cybersecurity & OT-cybersecurity steeds belangrijker? 

OT-systemen zijn momenteel kwetsbaarder voor cyberaanvallen dan IT-systemen omdat ze minder beveiligd zijn. Dat komt voornamelijk omdat ze zich voorheen in een intern netwerk bevonden, maar tegenwoordig met API’s praten via het internet, het IIOT. Daarnaast kunnen OT-systemen meer schade veroorzaken voor een organisatie als ze worden gehackt;de hele bedrijfsvoering kan stil komen te liggen. Dit maakt het belangrijk voor bedrijven om hun OT-systemen te beveiligen tegen hackers en malware.  

Security Awareness 

Een belangrijk onderdeel van OT-beveiliging is het verhogen van security awareness binnen je organisatie. Jouw medewerkers moeten worden getraind en geïnformeerd over de risico’s van cyberaanvallen op de OT-systemen, de manieren waarop ze de systemen kunnen beveiligen en hoe ze moeten reageren bij een mogelijke aanval. De beste manier om snel actie te ondernemen is het inzetten van Security Awareness Trainingen en Phishing campagnes. 

API-beveiliging & Web Application Firewall 

API’s (Application Programming Interfaces) zijn een belangrijke manier voor hackers om toegang te krijgen tot je systemen. Daarom is het belangrijk dat je API’s goed beveiligt, bijvoorbeeld door het gebruik van sterke authenticatie, encryptie en toegangsbeheer. 

Een web application firewall (WAF) is een beveiligingslaag die jouw webapplicaties beschermt tegen externe bedreigingen. Het helpt ook bij het detecteren van mogelijke aanvallen op uw systemen door verdachte verzoeken te blokkeren.  

Incident response & monitoring 

Nu in je OT omgeving je netwerk meer praat met elkaar en naar buiten, wil je weten wat er allemaal op je netwerk gebeurt. Een Network Intrusion Detection System (NIDS) is een tool die wordt gebruikt om een netwerk te controleren op kwaadaardige activiteiten. Om beheerders te waarschuwen wanneer een dergelijke activiteit wordt gedetecteerd. Het is een essentieel onderdeel van een uitgebreide cybersecurity strategie, omdat het kan helpen beschermen tegen een groot aantal bedreigingen, waaronder virussen, malware en netwerkaanvallen. Wij noemen dit een cyberalarm. 

Krijg ook een tien voor je IoT cybersecurity 

Hoe dan? Door slimme tools in te zetten. We maken cybersecurity minder complex zodat we samen werken aan een veiligere organisatie. We bieden het aan in verschillende vormen. Zodat er altijd een oplossing past bij jouw situatie en wens. 

Neem gelijk contact op. We kijken dan vrijblijvend naar jouw huidige situatie. Zodat ook jij een tien krijgt voor cybersecurity! 

 

Deel dit met je netwerk:

WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Facebook